Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

" Ο πανικός στην τάξη μου! Αντιμετώπιση."





Εντάξει δεν είναι πάντα έτσι! Άλλες χρονιές έχεις τμήματα πολύ ήσυχα με πολύ συνεργάσιμους μαθητές ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε μικρή ηλικία. Συνήθως όσο μεγαλώνουν ξεκινούν τα δύσκολα, όταν πλέον γνωρίζουν τα όρια σου και είναι και διατεθειμένοι να τα δοκιμάσουν ανά πάσα στιγμή. (Μια συμβουλή: καλό είναι τα τμήματα να μην έχουν για παραπάνω από δύο χρονιές την ίδια δασκάλα.) Υπάρχουν όμως και τμήματα που σου κάνουν τη ζωή δύσκολη από την πρώτη κιόλας μέρα. Είναι πολύ σημαντική λοιπόν αυτή η πρώτη μέρα! Μπορείς να υποψιαστείς τις προθέσεις των μαθητών σου από εκείνη τη στιγμή (σημαντικό πλεονέκτημα για να αρχίσεις τις προετοιμασίες από νωρίς...). Και μην υποθέσεις ότι η πρώτη μέρα ήταν και θα αλλάξει αυτό σιγά σιγά. Αν δεν ανασκουμπωθείς και εφαρμόσεις τις διάφορες τεχνικές διαχείρισης τάξης που ανά τακτά χρονικά διαστήματα έρχεσαι σε επαφή, τα πράγματα θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο!

Ο στόχος είναι ΈΝΑΣ! Να μπορέσεις να κάνεις το μάθημα σου έτσι ακριβώς όπως το έχεις σχεδιάσει, να μείνει χρόνος για να ασχοληθείτε και με εκπαιδευτικού χαρακτήρα διασκεδαστικές δραστηριότητες, ταυτόχρονα να μπορέσεις να εστιάσεις και την προσοχή σου σε περιπτώσεις μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες αν υπάρχουν και στην τελική να περάσεις καλά και εσύ και οι μαθητές σου που όσο και αν δεν το καταλαβαίνουν μια ήσυχη και ήρεμη τάξη θα τους ξεκουράσει αφάνταστα και θα τους δώσει την ενέργεια να ανταποκριθούν στην τόσο σημαντική πλην όμως εξουθενωτική μαθησιακή δραστηριότητα.

Πώς όμως γίνεται αυτό από τη μια στιγμή στην άλλη; Μερικές φορές νιώθεις ότι έχεις δοκιμάσει τα πάντα και ότι η κατάσταση δεν αλλάζει. Υπάρχει η πιθανότητα να βρίσκεσαι μπροστά σε μια πολύ δύσκολη περίπτωση. Μην κάνεις όμως το λάθος να σκεφτείς ότι είναι οι μαθητές αυτοί που φταίνε και ότι δεν υπάρχει τρόπος να τους αλλάξεις. Και προς Θεού, μην το βάζεις κάτω! Εσύ είσαι ο άνθρωπος που μπορεί να χειραγωγήσει τη συμπεριφορά τους όταν θα βρεις τον τρόπο και που θα εκτιμήσουν περισσότερο από κάθε δάσκαλο που τους άφησε τα περιθώρια να "αλωνίζουν". Θα σε ευγνωμονούν- υποσυνείδητα βέβαια- για το καλό που τους έκανες.

Τεχνικές διαχείρισης τάξης υπάρχουν άπειρες στο διαδίκτυο και δεν χρειάζεται τίποτα άλλο εκτός από ψάξιμο και όρεξη για πειραματισμούς. Θα βρεις απεριόριστες πηγές με τεχνικές κόλπα και ιδέες από τις οποίες μπορείς να επιλέξεις ποιες ταιριάζουν και σε σένα.

Ειδικά links θα βρεις και στην ιστοσελίδα www.foreign-languages.gr που θα αναρτηθούν σε λίγες μέρες και θα μπορείς να κατεβάσεις pdf με όλα τα βήματα και τις λεπτομέρειες που θα χρειαστείς για να αρχίσεις τα πειράματα!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου